top of page

Reading Freud - het idee

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2020

Welkom.

Dit is het eerste bericht van waarschijnlijk nog veel te volgen berichten. Ik vertel je graag over het ontstaan van de blog Reading Freud.


Het idee

Op de warme avond van 24 juni 2018, terwijl ik de slaap probeerde te vatten, plopte een idee in mijn hoofd: ik ga het hele oeuvre van Freud lezen en daar een blog over schrijven. De volgende ochtend was het het eerste waar ik aan dacht. Ik liet het idee een dag rusten en wachtte wat er mee gebeurde. Ik begon het steeds beter te vinden, en nog levensvatbaar ook. Een dag later zocht ik op internet naar de complete werken van Freud en vond één exemplaar op Marktplaats. Voor 400 Euro kocht ik de collectie Freud Werken, uitgegeven door BOOM in 2006. 


Het plan

Als voorwerk zal ik starten met een biografie over Freuds leven, zodat ik zijn geschriften kan plaatsen in het licht van zijn levensgeschiedenis en de toenmalige tijdsgeest. De collectie Werken van Freud bestaat uit 10 boeken en een register. De boeken bevatten naast zijn inhoudelijk werk een aantal persoonlijke brieven en referaten. Alle werken zijn in chronologische volgorde gerangschikt. Elk boek bevat ongeveer 550 pagina's, op het eerste boek na (884 pagina's). Als ik inhoudsopgaven, bibliografieën en verklarende woordenlijsten buiten beschouwing laat komt het totaal aantal te lezen pagina's uit op 6000. Uitgaande van een gemiddelde leessnelheid van 15 pagina's per dag zou het 400 dagen beslaan om ze van A tot Z te lezen. De opzet is om 5 dagen per week te lezen en enkele vakantiedagen in te bouwen (waarbij ik mogelijk ook geen internet heb). Ruim genomen zou ik in twee jaar tijd de hele serie gelezen kunnen hebben. Naast een verslag te maken hoop ik ook vrij te kunnen associëren.


Werken van Freud: 6000 pagina's

Waarom Freud

De menselijke geest is mijn speelveld. Tijdens de studie klinische psychologie en de opleiding tot GZ-psycholoog, miste ik de theorie en vorming die verder reikte dan die van het rationele, doelbewuste functioneren. Freud ontbrak in de collegebanken. Zijn gedachtegoed werd terloops genoemd maar er werd niet in verdiept. Het gemis aan een diepgaander begrip over mijzelf en mijn omgeving zette zich om in zelfstudie. De boeken die ik las hadden steevast een psychoanalytische inslag, maar ik had niet eerder een boek van Freud ter hand genomen. Het uitvoeren van dit plan zou me een gedegen fundament kunnen bieden in mijn persoonlijke en professionele leven. 


Waarom nu

Middenin een periode van neerslachtigheid en willoosheid had ik iets nodig om me gaande te houden. Ik zou evengoed dagelijks kunnen mediteren maar de wil was er niet. Dit onverwachte idee bracht me nieuwe inspiratie en een gevoel van toewijding. Ik moest iets hebben om voor op te staan. Een dagelijkse bezigheid die een inspanning zou vragen die ik bereid was te leveren. Dit zal mijn meditatie worden. Het enige wat ervoor nodig is, is het vermogen om te lezen en te schrijven - laat ik nu van beide veel houden.646 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page