top of page

Voorwerk en voorpret

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2020

Een plan als dit vraagt om voorwerk.

Eerst moest ik de boeken zien te bemachtigen. Ik wist van het bestaan van een redelijk recente versie van vertaalde werken, die het complete oeuvre besloegen. Gelukkig kon ik deze collectie direct op Marktplaats vinden, er was één exemplaar te koop. 400 Euro was de bodemprijs. Op zich geen slechte deal, gezien dat Bol een tweedehandse versie aanbood voor 650 Euro. Ik weet niet of de collectie nieuw nog verkrijgbaar is en of hij nog wordt gedrukt. Op internet vond ik terug dat er verschillende boeken-websites zijn waar de collectie door mensen gezocht wordt. Misschien had ik dus geluk toen, direct nadat het idee “tot mij gekomen was”, ik de collectie wist te bemachtigen.


Omdat ik een week in Haarlem bij een vriendin verbleef, om op de UvA de Summer University Psychoanalyse bij te wonen, liet ik ze in Haarlem bezorgen. Het pakket van meer dan (gevoelsmatig - ik heb het niet gewogen) 10 kg (het is letterlijk zware kost - of het dat figuurlijk ook is moeten we gaan ontdekken) was bij de buren bezorgd, die niet wisten wat ze van al dat gewicht moesten maken en er zeker van waren dat het kattengrit moest zijn. Uitpakken bleek een heel karwei want de afzender had de ongebruikte en ongeschonden boeken keurig en zorgvuldig ingepakt. Eenmaal van hun verpakking ontdaan schrok ik even van de veelheid ervan en twijfelde of ik dit plan echt uit moest gaan voeren. De daaropvolgende dagen nam deze twijfel niet af, maar met het ontwikkelen van deze blog en het bekendmaken van dit plan nam tegelijkertijd mijn vastberadenheid toe. Ik maakte een rekensommetje van het aantal te lezen pagina's, wat me meeviel. Op internet had ik gelezen dat het werk van Freud ongeveer 8000 pagina's besloeg. Dat moet de totale inhoud van de boeken geweest zijn, inclusief inhoudsopgaven, registers en verklarende woordenlijsten. Ontdaan van al die extra pagina's kom ik op een kleine 6000 te lezen pagina's uit. Eerst dacht ik 20 pagina's per dag te zullen gaan lezen, maar omdat het wetenschappelijke kost betreft die langzamer leest dan romanliteratuur, leken 15 pagina's me realistischer. Hoeveel tijd het lezen precies in beslag zal nemen weet ik nog niet. Misschien moet ik voor ik begin - 1 oktober - maar eens proeflezen. Eerst lees ik een biografie over Freud zijn leven (door Adam Phillips, 2014) en nog een interessant boekje dat ik een paar dagen geleden op internet vond - waarover later meer.
470 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page